Киселото зеле е хранителен продукт, получен при ферментацията на пъпките на зелето в специално приготвена саламура, основно под въздействието на лактати. To е нискокалорична храна, богата на витамини (A, B, C и K) и минерални микроелементи. Последните се намират в киселото зеле както благодарение на свойствата на растението, така и заради морската сол, която се употребява при приготвянето на продукта.
Поради високата си соленост не се препоръчва да бъде консумирано в големи количества от хора, страдащи от бъбречнокаменна болест или хипертония. Може да се употребява в суров вид, като салата или съставна част от нея, а също печено, варено, листата могат да се използват за приготвянето на сарми.
Саламурата (зелевият сок) се пие – самостоятелно или с алкохолни напитки и се смята за много полезно средство при лекуване на махмурлук. Киселото зеле присъства в множество европейски и производните им национални кухни. В страни като Германия се смята за съществен елемент от националната кухня. В повечето европейски езици думата произлиза от немското Sauerkraut – буквално „кисело зеле“. Използва се като гарнитура или част от основното ястие. В България също се приема като част от традиционната кухня. Oсвен в суров вид, се приготвя запечено във фурна със свинско или птиче месо, съставна част е от характерни ястия като бурания, сарми и капама.
Днешната рецепта, която ще ви представя е от тези, на които вкусът им ме връща в детството (макар да не е било много отдавна). Тя е постна, но много вкусна. Киселото зеле така добре се съчетава с червения боб, че дори няма да ви се прииска да попитате за месо. Идеалната зимна манджа, която няма да се отрази на фигурата ви.
Вижте всички рецепти от „Вкусотийките на Jolie“
Необходими продукти:
500 г червен боб сварен
1.5 кг кисело зеле
1 морков
1 червена чушка
2 глави кромид лук
3 с.л. млени домати от консерва
1/2 връзка магданоз
3-4 бр. дафинов лист
3 с.л. олио
2 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган сипвате олиото и запържвате до зачервяване лука, моркова и чушката, които са предварително нарязани на дребно. Добавяте червения боб и нарязаното на ситно кисело зеле. Овкусявате със сол и черен пипер. Добавяте червения пипер и една чаша гореща вода. Сваляте от огъня и прибавяте млените домати и дафиновите листа.
Тъй като зелето е достатъчно кисело, може да не добавяте домати, но за мен с тях вкусът е по добър. Отново разбърквате и изсипвате сместа в глинен гювеч. Захлупвате с капака и слагате в студена фурна.
Добре е да сложите гювеча в плитка тава, за да не изтече от сока на ястието по фурната. Пече се на 200 градуса до пълното омекване на зелето. Около 15 – 20 мин. преди да извадите от фурната махнете капака на гювеча, за да се запече отгоре и да се изпари водата.
При сервиране поръсете със ситно нарязан пресен магданоз.
Още рецепти на Jolie може да откриете в блога ѝ „Манджичките на Jolie“
За Ирина (Jolie) кулинарията е нещо повече от любов към храната – тя е необяснима страст и удоволствие да създаваш изкуство. А резултатите са проверени и вкусни. Не винаги лесни, но гарантирано апетитни!

