Фланк стекът впечатлява с характерния си плътен вкус, който мащерката подчертава с лек тревист акцент. Картофите носят мекота и леко запечена коричка, а спанакът внася свежест и цвят. Заедно съставят ястие, в което контрастът между плътното, деликатното и зеленото е водещ.
Фланк стек с мащерка, картофи и спанак
Мери БериНеобходими продукти:
- 2х170 г фланк стек
- 750 г картофи (пресни)
- 3 глави лук (червен)
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 с.л. мащерка
- 500 г чери домати (различни цветове)
- 2 с.л. балсамова глазура
- 1 кубче масло
- 100 г спанак (бейби)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
За маринатата:
- 4 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. балсамова глазура
- 2 с.л. мащерка (нарязана)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
Поставете стековете между два листа хартия за печене и с помощта на точилка ги изтънете леко, да са с еднаква дебелина по цялата повърхност.
За маринатата смесете в купа зехтина, балсамовата глазура, смачканите скилидки чесън, нарязаните листа мащерка, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и поставете стековете в маринатата. Оваляйте ги добре и ги оставете да се мариноват 1 час (стековете може да се мариноват до 8 часа).
Обелете картофите и ги нарежете на много тънки кръгчета. Обелете главите лук и ги нарежете на осминки. Загрейте предварително фурната на 200 градуса (с вентилатор). Загрейте голяма дълбока тава във фурната и в нея сипете нарязаните картофи и лук. Поръсете с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Печете 25 минути.
Извадете тавата с картофите и лука и избутайте зеленчуците в едната половина на тавата. В другата сложете чери доматите, разрязани на половинки. Поръсете ги с останалите зехтин и балсамова глазура, както и със сол. Върнете във фурната за още 8 минути.
Загрейте силно грил-тиган. Поставете стековете и гответе 1-2 минути. Полейте с остатъка от маринатата и обърнете стековете. Гответе още 1-2 минути. Прехвърлете ги в предварително затоплена чиния. Покрийте ги с капак и ги оставете да починат 10 минути.
В голяма чиния за сервиране сипете печените картофи и лук, печените чери домати, предварително бланширан или задушен спанак. Нарежете месото на тънки парчета и го подредете в чинията.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.