Фланк стек с мащерка, картофи и спанак

24Kitchen​

Фланк стекът впечатлява с характерния си плътен вкус, който мащерката подчертава с лек тревист акцент. Картофите носят мекота и леко запечена коричка, а спанакът внася свежест и цвят. Заедно съставят ястие, в което контрастът между плътното, деликатното и зеленото е водещ.

Фланк стек с мащерка, картофи и спанак

Фланк стек с мащерка, картофи и спанак

Мери Бери
Време за готвене: 2 часа 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Английска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 2х170 г фланк стек
  • 750 г картофи (пресни)
  • 3 глави лук (червен)
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. мащерка
  • 500 г чери домати (различни цветове)
  • 2 с.л. балсамова глазура
  • 1 кубче масло
  • 100 г спанак (бейби)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

За маринатата:

  • 4 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. балсамова глазура
  • 2 с.л. мащерка (нарязана)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:

Поставете стековете между два листа хартия за печене и с помощта на точилка ги изтънете леко, да са с еднаква дебелина по цялата повърхност.

За маринатата смесете в купа зехтина, балсамовата глазура, смачканите скилидки чесън, нарязаните листа мащерка, сол и черен пипер. Разбъркайте добре и поставете стековете в маринатата. Оваляйте ги добре и ги оставете да се мариноват 1 час (стековете може да се мариноват до 8 часа).

Обелете картофите и ги нарежете на много тънки кръгчета. Обелете главите лук и ги нарежете на осминки. Загрейте предварително фурната на 200 градуса (с вентилатор). Загрейте голяма дълбока тава във фурната и в нея сипете нарязаните картофи и лук. Поръсете с 2 с.л. зехтин, сол и черен пипер и разбъркайте добре. Печете 25 минути.


Извадете тавата с картофите и лука и избутайте зеленчуците в едната половина на тавата. В другата сложете чери доматите, разрязани на половинки. Поръсете ги с останалите зехтин и балсамова глазура, както и със сол. Върнете във фурната за още 8 минути.

Загрейте силно грил-тиган. Поставете стековете и гответе 1-2 минути. Полейте с остатъка от маринатата и обърнете стековете. Гответе още 1-2 минути. Прехвърлете ги в предварително затоплена чиния. Покрийте ги с капак и ги оставете да починат 10 минути.

В голяма чиния за сервиране сипете печените картофи и лук, печените чери домати, предварително бланширан или задушен спанак. Нарежете месото на тънки парчета и го подредете в чинията.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ