Празнично агнешко с ароматен ориз и свежа салата

След 5
Официален сайт ZAG Zodiak - дамски и мъжки парфюми

Тази рецепта е идеалното предложение за всяка празнична трапеза – ароматна, богата и балансирана на вкус. Крехкото печено агнешко, комбинирано с ориз с моркови и гъби и свежа салата, създава усещане за уют и празник.

Перфектен избор, с който спокойно можете да изпратите старата и да посрещнете новата година с вкус и настроение… стига да откриете добро агнешко месо по това време на годината.

Рецептата е от конкурса „От кухнята с любов

Празнично агнешко с ароматен ориз и свежа салата

Празнично агнешко с ароматен ориз и свежа салата

Ангелина Рачевска (гр. Велико Търново)
Време за готвене: 2 часа 30 минути
Време за изчакване: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:6

Необходими продукти:
  

За агнешкото:

  • 2 кг агнешко месо (например бут или контрафиле)
  • 5 скилидки чесън
  • 1 бр. лимон
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1 ч.л. розмарин
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • 1 чаша бяло вино

За ориза с моркови и гъби:

  • 1 чаша ориз
  • 2 бр. моркови
  • 200 г гъби (печурки или други любими гъби)
  • 1 глава лук (малка)
  • 2 с.л. зехтин (или масло)
  • 1 чаша вода (или бульон)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • магданоз (по желание)

За свежата салата:

  • 1 бр. маруля
  • 1 бр. краставица
  • няколко стръка пресен лук
  • сол
  • зехтин
  • лимонов сок (или оцет)
  • чери домати (по желание)

Начин на приготвяне:

На агнешкото:

Измийте агнешкото и го подсушете с кухненска хартия. Направете малки разрези с нож.

В малка купа смесете зехтина, счуканите чесънчета, сока на лимона, ригана, мащерката, розмарина, червения пипер, сол и пипер. Намажете агнешкото добре с тази смес, като се опитате да вкарате подправките и в разрезите.

Оставете месото да се маринова за поне 1 час, но най-добре за 3-4 часа, ако имате време.

Загрейте фурната на 180°C. Поставете агнешкото в тавата и налейте бялото вино около него. Покрийте с фолио и сложете да се пече за около 1.5-2 часа (в зависимост от големината на месото).



След това махнете фолиото и оставете да се запече още 20-30 минути, за да получите хрупкава коричка. Докато месото се пече може от време на време да поливате агнешкото с малко от течността във фурната, за да остане влажно и вкусно.

На ориза с моркови и гъби:

В тенджера загрейте мазнината (масло или зехтин). Нарежете лука и морковите и ги запържете за 2-3 минути. Нарежете гъбите на филийки и добавете и тях. Гответе за още 5 минути, докато гъбите омекнат.

Измийте ориза и го добавете в тенджерата с останалите съставки. Разбъркайте добре. Налейте водата (или бульона), посолете и подправете с пипер.

Оставете ориза да заври, след което намалете огъня и покрийте с капак. Гответе за около 15-20 минути, докато оризът поеме течността и стане готов. Ако желаете, добавете малко пресен магданоз за свежест, но и без него оризът е достатъчно вкусен.

На свежата салата:

Накъсайте салатата, а краставиците нарежете. Смесете зеленчуците в голяма купа и овкусете със сол, зехтин и малко лимонов сок или оцет. По желание можете да добавите и няколко чери домата. Разбъркайте добре и поднесете към агнешкото.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *