Гръцка баница с месо

24Kitchen​

Ако има човек, който може да превърне готвенето в малък празник, това е Акис Петрецикис. Докато повечето от нас се чудят дали имаме достатъчно кори в шкафа, той вече е запечатал агнешкото, усмихва се в камерата и обяснява как „всичко в тази рецепта е любов“. Е, няма как да не му повярваш! Все пак е грък.

Тази гръцка баница с месо е от онези, които искат време, аромат и чаша вино под ръка. Мирише на море и таверна, на зехтин и нещо леко греховно. Агнешко, свинско, ориз, грюер – звучи като кулинарен флирт между Балканите и Средиземноморието. След час и малко във фурната се случва чудо: златиста коричка, разтопено сирене, месо, което се топи, и аромат, който може да накара и най-строгия диетолог да се предаде.

Гръцка баница с месо

Акис Петрецикис
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Тестени
Кухня: Гръцка
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • ½ кг агнешко месо
  • ½ кг свински врат
  • 4 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 1 глава лук
  • 3 скилидки чесън
  • 2 с.л. доматена паста
  • 1 с.л. захар
  • 560 мл вода
  • 100 г ориз
  • 150 г сирене грюер
  • ½ връзка магданоз
  • 1 бр. яйце
  • 450 г кори за баница
  • 100 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Загрейте 4 с.л. зехтин в тенджера. Нарежете на парчета от по 2 см свинското месо и го запечатайте от всички страни, до кафяво. Извадете месото и сложете нарязаното по същия начин агнешко месо. Пържете до придобиването на кафяв цвят. Овкусете със сол и черен пипер.

Добавете нарязаните на ситно лук и чесън, за около 10-15 минути. Добавете доматената паста и захарта и разбъркайте за 1-2 минути. Добавете 500 г вода, разбъркайте и захлупете. Намалете силата на огъня до най-ниската и гответе 1 час, като разбърквате от време на време.

Добавете ориза, разбъркайте и гответе на слаб огън, под капак, още 10-15 минути, докато оризът се свари. Ако е необходимо, добавете още 60 г вода. Дръпнете тенджерата от котлона, добавете настърганото сирене и разбъркайте. Добавете нарязания магданоз и отново разбъркайте. Оставете сместа да изстине. След това добавете яйцата и разбъркайте добре.


Вземете тава (диаметър 30 см) и намажете дъното и стените ѝ със зехтин. Използвайте по-дебели точени кори, не фини, за тази баница. Поставете една кора на дъното на тавата, като леко я нагънете, за да се побере и я намажете със зехтин. Върху нея сложете с нагъване втора кора и я намажете със зехтин. След това поставете трета кора. Изсипете плънката и я разпределете равномерно.

Поставете една кора върху плънката, намажете със зехтин, поставете втора, намажете със зехтин и накрая поставете трета кора. Залейте баницата с останалия зехтин. Нарежете на правоъгълни парчета, но не до долу. Печете баницата на най-горното ниво в предварително загрята фурна на 170 градуса (с вентилатор) 1 час и 10 минути.

Нарежете баницата с месо на триъгълни парчета и поднесете.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ