Шкембе чорба от млечно телешко


Преди време ви разказах подробно как се прави шкембе чорба – стъпка по стъпка. Тук обаче приготвям шкембето по малко по-различен начин. Освен че слагам препечено брашно, не слагам яйца и използвам прясно мляко. Друга разлика в тази рецепта за шкембе чорба е, че използвам шкембе от млечно телешко, а не стандартното телешко шкембе.

За първи път опитах шкембе чорба с млечно телешко на един кулинарен курс. Влюбих се! И използвам за основа рецепта, която научих там, като при варенето на шкембето сложих зеленчуци, нарязани на едро, за да овкусят бульона. Сложих и една цяла глава лук, както и един голям морков, нарязан на няколко парчета.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Шкембе чорба от млечно телешко

Шкембе чорба от млечно телешко

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 2 часа 15 минути
Ястие: Супа
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 400 г телешко шкембе (от младо теле)
  • 1 глава лук
  • 1 бр. морков (голям)
  • 500 мл прясно мляко
  • 2 с.л. масло
  • 1 ч.л. червен пипер
  • черен пипер (на вкус)
  • сол (на вкус)
* Ако използвате тенджера под налягане, времето за варене се съкращава до около 45 минути, а общото време – до 1 час и 15 минути.

Начин на приготвяне:

Шкембето се вари (слага се в студена вода), заедно с нарязания на едни парчета морков и цялата глава лук до готовност. Количеството вода, което ще ви трябва, е около 1.5 литър, но може да се налага и да добавяте още, особено ако не варите в тенджера под налягане.


След като шкембето се свари, го нарежете на ситно. Отделете зеленчуците (които можете да използвате за друга рецепта) и прецедете бульона.

Загрейте 2 с.л. масло в тенджера, прибавяте червения пипер и веднага след него брашното, за да се запържат. Бъркайте интензивно, за да не загори червеният пипер, и веднага изсипете цялото прясно мляко. Изчакайте да заври, като разбърквате.

Прибавете шкембето и бульона от варенето. Оставете няколко минути да къкри. Посолете шкембе чорбата и поръсете с прясно смлян черен пипер. Поднесете чорбата топла, по желание с лют червен пипер, чесън и оцет.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Няма коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *