Тази рецепта е идеалното предложение за всяка празнична трапеза – ароматна, богата и балансирана на вкус. Крехкото печено агнешко, комбинирано с ориз с моркови и гъби и свежа салата, създава усещане за уют и празник.
Перфектен избор, с който спокойно можете да изпратите старата и да посрещнете новата година с вкус и настроение… стига да откриете добро агнешко месо по това време на годината.
Рецептата е от конкурса „От кухнята с любов“
Празнично агнешко с ароматен ориз и свежа салата
Ангелина Рачевска (гр. Велико Търново)Необходими продукти:
За агнешкото:
- 2 кг агнешко месо (например бут или контрафиле)
- 5 скилидки чесън
- 1 бр. лимон
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- 1 ч.л. розмарин
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. зехтин
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 1 чаша бяло вино
За ориза с моркови и гъби:
- 1 чаша ориз
- 2 бр. моркови
- 200 г гъби (печурки или други любими гъби)
- 1 глава лук (малка)
- 2 с.л. зехтин (или масло)
- 1 чаша вода (или бульон)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- магданоз (по желание)
За свежата салата:
- 1 бр. маруля
- 1 бр. краставица
- няколко стръка пресен лук
- сол
- зехтин
- лимонов сок (или оцет)
- чери домати (по желание)
Начин на приготвяне:
На агнешкото:
Измийте агнешкото и го подсушете с кухненска хартия. Направете малки разрези с нож.
В малка купа смесете зехтина, счуканите чесънчета, сока на лимона, ригана, мащерката, розмарина, червения пипер, сол и пипер. Намажете агнешкото добре с тази смес, като се опитате да вкарате подправките и в разрезите.
Оставете месото да се маринова за поне 1 час, но най-добре за 3-4 часа, ако имате време.
Загрейте фурната на 180°C. Поставете агнешкото в тавата и налейте бялото вино около него. Покрийте с фолио и сложете да се пече за около 1.5-2 часа (в зависимост от големината на месото).
След това махнете фолиото и оставете да се запече още 20-30 минути, за да получите хрупкава коричка. Докато месото се пече може от време на време да поливате агнешкото с малко от течността във фурната, за да остане влажно и вкусно.
На ориза с моркови и гъби:
В тенджера загрейте мазнината (масло или зехтин). Нарежете лука и морковите и ги запържете за 2-3 минути. Нарежете гъбите на филийки и добавете и тях. Гответе за още 5 минути, докато гъбите омекнат.
Измийте ориза и го добавете в тенджерата с останалите съставки. Разбъркайте добре. Налейте водата (или бульона), посолете и подправете с пипер.
Оставете ориза да заври, след което намалете огъня и покрийте с капак. Гответе за около 15-20 минути, докато оризът поеме течността и стане готов. Ако желаете, добавете малко пресен магданоз за свежест, но и без него оризът е достатъчно вкусен.
На свежата салата:
Накъсайте салатата, а краставиците нарежете. Смесете зеленчуците в голяма купа и овкусете със сол, зехтин и малко лимонов сок или оцет. По желание можете да добавите и няколко чери домата. Разбъркайте добре и поднесете към агнешкото.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


