Пикантните кюфтенца по марокански са от онези рецепти, които доказват, че с няколко точни подправки можеш напълно да промениш посоката на едно добре познато ястие. Тук няма излишна сложност, а добре подредени вкусове – лека лютивина, топли ориенталски аромати и плътен доматен сос, който свързва всичко в едно.
Това е рецепта за хора, които обичат храната да има характер, но и логика. Подправките не доминират, а работят заедно. Кюфтенцата остават сочни, сосът – наситен, а резултатът е ястие, което се помни не заради ефекта, а заради баланса.
Подходящо за споделяне, за бавна вечеря и за онези дни, когато просто искаш нещо различно от обичайното.
Пикантни кюфтенца по марокански
Необходими продукти:
- 450 г кайма (агнешка)
- ½ глава лук (червен)
- 2 скилидки чесън
- 1 бр. яйце
- 2 ч.л. рас ел ханут
- 30 г хлебни трохи (пресни)
- 1 с.л. магданоз (нарязан)
- 2 с.л. зехтин
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
За соса:
- ½ глава лук (червен)
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. хариса (паста)
- 1 бр. лимон (кора)
- 400 г домати (от консерва)
- 100 мл пилешки бульон
- 400 г нахут (от консерва)
За соса:
- 200 г кисело мляко
- 1 с.л. хариса (паста)
- 1 скилидка чесън
- кора от лимон
За кускуса:
- 200 г кускус (арабски)
- 1 шепа магданоз
- кора от лимон
Начин на приготвяне:
За кюфтета сипете каймата в купа и добавете сол, черен пипер и сместа от подправки Рас ел ханут. Добавете прясно смлени хлебни трохи, яйцето, нарязаните на много ситно лук, чесън и магданоз. Омесете каймата с ръце.
От сместа оформете кръгли кюфтенца, с размера на орех. Покрийте дъното на плитък съд с капак с олио и го загрейте. Изпържете кюфтенцата от всички страни, до тъмнокафяв цвят. Извадете кюфтенцата в чиния.
За соса, в същия съд запържете нарязания на ситно лук с щипка сол за 5 минути. Добавете нарязания на ситно чесън, пастата Хариса и настъргана лимонова кора. Разбъркайте за минута. Добавете доматите от консерва и бульона. Поставете кюфтенцата в соса и захлупете съда. Щом соса заври, намалете огъня и гответе 30 минути – докато сосът се сгъсти, а кюфтенцата са напълно сготвени. Ако готвите в уред за бавно готвене, гответе 4 часа. След това добавете предварително прецедения нахут и гответе още 5 минути. Накрая поръсете с тънка струйка мед.
През това време направете соса и кускуса. За соса смесете киселото мляко с пастата и настърганите чесън и лимонова кора. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. За кускуса сипете кускуса в купа и го залейте с гореща вода – 1 пръст над него. Захлупете с чиния и оставете за 10 минути, докато водата се абсорбира напълно. Разрохкайте кускуса с вилица и добавете към него нарязания магданоз, настърганата лимонова кора, сол и черен пипер. Разбъркайте.
В дълбоки чинии разпределете кускуса. Върху него сервирайте кюфтенцата по марокански със сос. Завършете със сос от кисело мляко и листа магданоз.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


