Тартифлет с пилешко

24Kitchen​

Тартифлетът е традиционно ястие от Савоя, което съчетава пресните картофи, ароматния пушен бекон и богатия вкус на разтапящо се сирене реблошон. В тази адаптирана версия добавяме сочни хапки пилешко месо, за да превърнем рецептата в още по-засищаща и подходяща за всеки повод.

Това ястие носи в себе си автентичния вкус на френските Алпи, като същевременно е лесно за приготвяне у дома. Перфектно за семейни събирания или уютна вечеря, тартифлетът с пилешко ще ви пренесе в малките планински села, където храната е удоволствие, а ароматите изпълват дома.

Пригответе се да се влюбите в това топящо се ястие, което съчетава простотата на традиционната френска кухня с нежния вкус на пилешко месо. Поднесете го с чаша охладено бяло вино и свежа салата, за да се насладите на истинско гурме преживяване.

Bon appétit! 🇫🇷🍴

Тартифлет с пилешко

Тартифлет с пилешко

Мери Бери
Време за готвене: 1 час 10 минути
Ястие: Основно
Кухня: Френска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 7 слайса шунка (пармска)
  • 2 глави лук
  • 500 г картофи (пресни)
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 6 бр. пилешки гърди (по 125-150 г, без кости и кожа)
  • 200 г гъби
  • 200 мл бяло вино
  • 150 мл сметана (течна)
  • 115 г сирене (Реблошон, Бри или Камембер)
  • 1 с.л. горчица (пълнозърнеста)
  • ½ бр. лимон (сок)
  • 1 с.л. мащерка
  • 2 с.л. магданоз (нарязан)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор).

Нарежете 1 слайс шунка на едро, а лука – на тънки полумесеци. Почистете картофите и ги нарежете на по 3 шайби всеки. Сложете всичко в дълбока тавичка и добавете настърганите скилидки чесън и олио. Разбъркайте добре и разпределете на един слой. Поръсете със сол и черен пипер и печете 25 минути.


Поръсете пилешките гърди със сол и черен пипер и увийте всяко парче месо в слайс шунка.

Почистете гъбите със суха четка и ги разпръснете върху запечените картофи. Разпръснете и накъсаното на парченца сирене. Залейте със сметана и бяло вино. Поръсете със сол и черен пипер и разбъркайте. Отгоре подредете пилешките гърди. Печете още 20-22 минути.

Извадете пилешките гърди в затоплена чиния и го оставете да почине. След това нарежете всяко парче пилешки гърди на 3 парчета.

В тавата добавете горчицата, лимоновия сок, листенцата прясна мащерка и нарязания магданоз. Разбъркайте всичко много добре. Подредете нарязаното месо отгоре и поднесете.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *